dimarts, 12 de febrer del 2013

El Clérigo


La primera excursió de què us parlaré és de fa ben poc. El lloc que ara exposaré està a la partida municipal d’El Clérigo, a Sant Benet Alt, Alcoi. 
Es tracta d’un antic mas o xalet d’alguna família, possiblement, de la burgesia alcoiana de finals del segle XIX i començaments del XX. Malgrat la informació que vos puc aportar de descripció del lloc i, un poc, del context en què segurament hi vivia gent, no sé el nom exacte d’aquest edifici ni sé si en té.

Per fora es veu un immoble de forma gairebé quadrangular, de tres altures diferenciades i una torre central que sobreïx del centre de la casa.
Els darrers anys ha estat exposada a diferents atacs tant interiors com exteriors: d’una banda, hi ha el cas, per desgràcia, típic de gent que es dedica a entrar a cases i/o fàbriques abandonades per robar coses que puguen ser-li d’utilitat, que puga vendre posteriorment o, simplement, trencar coses per trencar. I, d’altra banda, a El Clérigo s’han construït carreteres que, suposadament, serveixen per unir els polígons industrials i poder fer-ne de nous a eixa zona i, per fer això, han deixat tot d’enderrocs i brossa als voltants de l’habitatge, trencant, fins i tot, finestres per clavar-hi més brossa, així com el que podria haver sigut un corral i la bassa de la casa que ja és inexistent.
Les parets de la façana estaven pintades de blau, excepte la part de la torreta que està amb pedra als cantons i color ocre pels centres dels costats. La teulada està feta amb teula roja argilosa com gairebé totes les cases del nostre entorn i té forma de piràmide: cada costat cau cap al terra un poc inclinat i, la part de la torre, forma una piràmide que, si es mirara de planta, formaria, en conjunt,  una piràmide. Ha patit el robatori, com es podrà vore a les imatges, de les baranes del balcó i de les escales, algunes manises de paviment hidràulic utilitzat al primer pis i, fins i tot, les canonades de fora.

Com que es tracta d’un xalet d’una família aburgesada, té les inicials del propietari (possiblement) de la casa just dalt de la porta. A més a més, tot recte una vegada s’ha entrat a l’edifici hi ha un espai on es nota que han robat un taulellet on, segurament, hi havia la figura d’un sant o d’algun personatge o passatge bíblic, com és veu sovint a diferents cases i carrers d’Alcoi. 

També es nota el fet que, a finals del segle XIX, a les cases dels senyorets hi solia haver més d’una altura on, es classificaven segons a quina classe social pertanyia cada persona:  A la planta baixa vivien els criats, hi havia la quadra i/o el corral. A esta part, el paviment és més pobre, argilós, com la teulada; hi ha un petit forn, una despensa ben xicoteta, la cuina, una pica de marbre (que ha patit atacs violents i ja no queda gairebé res d’ella) i alguna habitació. En el pis següent ja hi havia la família, els amos i els senyorets de la casa i el terreny. Es nota que ja és un lloc on la gent té més prestigi social: hi ha el paviment hidràulic al sòl, les baixades de les parets estan cobertes de taulells de fusta, les portes són grans, també de fusta i elegants. És ací on, just enmig, hi ha la torre que no té res a dintre. Aquesta torre és una espècie d’habitació central que serveix per il·luminar la resta de les dependències: té quatre finestres dalt de tot i està pintat de blanc, el que fa que la llum entre amb més força pertot arreu.

Finalment, a la part superior es veu l’interior de la teulada: amb bigues grosses de fusta i amb unes finestres, no tan grans com a la primera planta, que il·luminen eixa part. Aquesta banda de la casa és bastant perillosa i no és aconsellable entrar-hi més enllà de les portes i la part de les escales.

Tot seguit voreu un recull d’imatges de la casa i el seu voltant, així es vorà millor reflectit el que vos he explicat just dalt:

Vista del mas amb els enderrocs de les obres al voltant
Vista del mas des de davant. Muntonades de fem al costat
Detall de les finestres. Es veu com han robat les canonades.
 
Balcó sense barana, de portes doblades,
i detall de les inicials a la porta.
Detall de les inicials de la porta: PS
Vista de la façana enllumenada

Detall del sostre de voltons, com a moltes
 cases antigues valencianes
Quadre d'un paisatge oriental. Molt curiós.
Armariet típic de cases antigues
Detall del banquet de la cuina: cremat
Petit forn
Vista dels enderrocs i de l'escala sense barana 
Exprimidor antic
Detall del forjat de la porta de la suposada quadra
Paviment de la primera planta
Nevera antiga

Armari empotrat d'una habitació
de la planta baixa
Ací hi havia el taulell d'algun sant, possiblement
Lloc on hi havia la pica de marbre
Porta de la quadra
Taulells de fusta dins la quadra
Orinal antic


Habitació amb llit i sofà
Sota l'escala
Sofà a una habitació
Detall d'on s'arrimaven els burros o cavalls


Torre central, des de dins
Porta del corral
Taulells de fusta a les baixeres de la paret. 1a planta
Paviment hidràulic. El que queda
Detall de la façana des del balcó
Cuina del 1r pis. Més cuidada i decorada
Despensa del 1r pis
Sala gran. 1r pis
Xemeneia
Porta tombada
Llit. 3a planta
Detalls interiors de la teulada. 3r pis
Escala
Teulada, vista des de dins
Façana vista des de darrere
Enderrocs a la quadra. Just ací a sota
hi hauria la bassa
Façana des del lateral esquerre

5 comentaris:

  1. Espectacular primera entrada! Enhorabona!

    ResponElimina
  2. Muy buen hallazgo! Habeis empezado con buen pie! Me encanta el sitio.

    ResponElimina
  3. Muy buen sitio! sera uno de los proximos sitios al que vaya! Buen comienzo

    ResponElimina
  4. Gràcies a totes i tots!
    Espere que vos agraden les pròximes entrades! ;-)

    ResponElimina