dijous, 21 de febrer del 2013

Les comarques centrals valencianes

Les "comarques centrals" són un conjunt de comarques composat per: l'Alcoià, el Comtat, la Marina Baixa, la Marina Alta, la Safor, la Vall d'Albaida, la Costera i la Canal de Navarrés. A este bloc em centraré, sobretot, en l'Alcoià i el Comtat, però en esta entrada atendré a totes per igual.

La història del conjunt s'inicia cap al segle XIII quan, el 1244 Jaume I prèn Albaida i al 1248 prèn Xàtiva. D'ençà, la zona comptava amb governacions però no fou fins llavors quan es creà el País de les Muntanyes o la Governació dellà Xúquer que comprenia des de Xàtiva fins a la linia Biar-Bussot. Als segles XIV i XV es conservà la Governació de Xàtiva, que va viure els moments més destacats de la seua història gràcies a la influència de la família Borja. Tal fou l'explendor que aquesta família va aconseguir "col·locar" dos papes valencians: Calixt III (1455-1458) que era de Canals (La Costera) i Alexandre VI (1492-1503) que era de Xàtiva (La Costera). 

A paritr del segle XVI, amb la decadència del Regne de València, s'inicia la decadència del que hui nomenem el País Valencià. Les comarques se situaren a la perifèria dels interessos dels monarques, i amb la integració de la Corona de Castella, el País Valencià es dividí provincialment.

Al 1822, amb el Trieni Liberal, es va crear la Província de Xàtiva, que acollia uns 160.000 habitants. Però la duració fou breu, i amb la restauració de l'absolutisme, el 1823, la divisió administrativa va desaparéixer. El projecte de divisió provincial de Javier de Burgos (1833) no inclouria la província, i no será fins al 1847 quan s'estableix la divisió que coneixem però caient l'Alcoià, el Comtat, i la Marina Alta i Baixa a la Província d'Alacant, i la Safor, la Costera, la Vall d'Albaida i el Canal de Navarrés a la Província de València. 
Tren Alcoi-Gandia fent una parada per carregar aigua al Barranc de l'Infern, prop de l'Orxa. http://www.hobbytren.es/imagenes/1109artferroag1.jpg


No sigué fins ben entrat el segle XIX, quan els liberals prengueren consciència de la importància que oferien les comarques centrals, i prova d'això va ser el desenvolupament de infraestructures com el tren Alcoi-Gandia, o el desenvolupament industrial del tèxtil, de les joguines i de la fusta al país.


CC TirisitiHistoriador Imatges de Google
MAPA DE LES COMARQUES CENTRALS VALENCIANES
Ara que ja vos he explicat breument la història de les comarques centrals, tot seguit vos deixe un documental en què ho diuen molt millor: L'illa de Xàtiva. Espere que vos agrade!Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada